16 feb

Een eerste verkenning…

Nu de installatie is afgerond gaan we beginnen met onze eigen website. Hier volgt een eerste verkenning.

Frontend

voorbeeld frontendLaten we hiertoe eerste kijken naar de frontend, het bezoekers gedeelte van de website. We zien een nog al sobere presentatie van WordPress met slechts enkele voorbeelden van onderdelen. Links zien we een sidebar met de website titel en een serie widgets. En rechts in het content gedeelte het eerste bericht. Al met al niet echt iets waar we meteen dol enthousiast van raken, of toch wel…

Backend

Om inhoud en uiterlijk van onze website aan te passen zullen we moeten inloggen op de backend van de website. Voor bijna alle WordPress websites is dit het volgende adres: http://www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin. Voor de deelnemers aan de cursus betekent dit  http://naam.mijnwordpresscursus.nl/wp-admin. Schermafdruk 2015-02-14 14.16.01Tijdens de installatie hebben we een gebruikersnaam en wachtwoord opgegeven. Gebruik deze bij het getoonde inlogscherm.

Nu zijn we in de backend van de website.

In vogelvlucht

Alle onderdelen worden tijdens de cursus behandeld. Hier volgt slechts een korte opsomming en uitleg van de standaard onderdelen van de backend.

  • Dashboard
  • Berichten
  • Media
  • Pagina's
  • Reacties
  • Weergave
  • Plugins
  • Gebruikers
  • Extra
  • Instellingen
Een overzicht waar vandaan het mogelijk is om verschillende onderdelen snel op te starten en te benaderen. Het geeft ook een overzicht over er op onderdelen actie noodzakelijk is van de beheer. Het toelaten van reacties en het uitvoeren van updates. Alle onderdelen die in de dashboard worden getoond kunnen ook vanuit een van de overige onderdelen worden uitgevoerd. Het is meer een overzicht met snelkoppelingen. 
De kracht van WordPress is de eenvoud van het plaatsen van berichten. Berichten staan voor de dynamische weergave van inhoud in de vorm van een blog, waarbij berichten kunnen worden getoond op basis van een tijdslijn (de meest gebruikelijke) en op basis van categorieën en tags. Het onderdeel berichten wordt uitgebreid behandeld tijdens de cursus.
Media is de bibliotheek met alle afbeeldingen, video’s en geluidsbestanden. Hier kunnen deze bestanden ook worden ge-upload.
Naast de berichten kunnen ook statische (vaste) pagina’s worden aangemaakt in WordPress. Voorbeelden van deze statische pagina’s zijn de ‘Over’ en ‘Contcat’ pagina.  Pagina’s worden tijdens de cursus ook uitgebreid besproken. 
Bij het kopje ‘Reacties’ staat een overzicht van alle reacties op jouw berichten en pagina’s. Hier kun je reacties toelaten, verwijderen en of aanmerken als spam.
Weergave bevat een aantal krachtige onderdelen die het uiterlijk van je website bepalen. Zo kunnen  we hier kiezen voor het te gebruiken thema en de widgets die we willen gebruiken. Vanzelf sprekend komt dit onderdeel uitgebreid aan bod.
Naast de hiervoor besproken thema’s zijn de plugins misschien wel de meest sterke aanvullingen die we via de backend aan onze website kunnen toevoegen. Tijdens de cursus zullen een aantal interessante plugins de revue passeren en worden geïnstalleerd.
Het is mogelijk om met meerdere personen aan de website te werken of om anderen een bijdrage te laten leveren. Hier kunnen deze personen worden toegevoegd en een rol worden toe bedeeld.
In het onderdeel ‘Extra’ wordt je de mogelijkheid geboden om artikelen te importeren of exporteren van en naar je WordPress website.
Instellingen geeft een overzicht van de configuratie van je WordPress installatie zoals aangegeven tijdens de online installatie en de mogelijkheid om deze in detail aan te passen en af te stemmen op jouw wensen. 

Afhankelijk van de geïnstalleerde plugins kunnen er onderdelen aan deze lijst van onderdelen in de backend zijn toegevoegd.