20 jan

WordPress cursus voor beginners – inleiding

WordPress cursusWordPress is het meest gebruiksvriendelijke en daardoor waarschijnlijk het meest gebruikte content management systeem dat op dit moment beschikbaar is. Met de WordPress cursus van Volksuniversiteit Het Groene Hart wordt het mogelijk om heel eenvoudig een website te maken en beheren. Tel daarbij op dat WordPress een open source programma is en dat het gratis verkregen kan worden. Het maken van een website komt met deze WordPress cursus voor beginners voor iedereen dichterbij.

Een website

Een website is een verzameling samenhangende webpagina’s met inhoud die wordt aangeboden via het internet. De pagina’s worden aangeboden via een webserver waar de pagina’s op zijn opgeslagen of te wel gehost. Deze webservers worden beheerd door hosting providers.
Door middel van HTML-codes worden de pagina’s geschikt gemaakt om bekeken te worden via een webbrowser. HTML staat voor HyperText Markup Language en een webbrowser is een computerprogramma dat het mogelijk maakt om webpagina’s te bekijken.

CMS

Om vervaardiging en onderhoud van websites eenvoudiger te maken zijn programma’s (of systemen) ontwikkeld waarbij de gebruiker geen of weinig kennis nodig heeft heeft van HTML. Deze systemen worden content management systemen genoemd of te wel CMS. WordPress is zo’n CMS. Andere systemen zijn bijvoorbeeld Drupal en Joomla.
De functionaliteit van een CMS is dat gegevens zonder lay-out (als platte tekst) kan worden ingevoerd, terwijl de inhoud wordt gepresenteerd aan bezoekers met een lay-out door toepassing van templates. Een CMS is vooral van belang voor websites waarvan de inhoud regelmatig aanpassing behoeft. Een CMS wordt gekenmerkt doordat de inhoud, vormgeving en code van een webpagina van elkaar worden gescheiden.

Frontend en backend

De frontend (of te wel voorkant) is wat iedere bezoeker in zijn of haar browser van de website kan zien. De backend (of te wel achterkant) is waar de maker van de website of andere gebruikers de inhoud en uiterlijk van de website kunnen aanpassen. De backend geeft toegang tot het content management systeem.

Domeinnaam

Om een website (zowel frontend als backend) te bezoeken heb je een adres nodig. De adressen op het internet zijn IP adressen en bestaan uit een reeks getallen (173.194.113.88, dit is het ip adres van een Google server). Om deze IP adressen wat meer toegankelijk te maken worden er domeinnamen uitgegeven. De vertaling van IP adres naar domeinnaam wordt geregeld door een DNS (domeinnaamserver).
Om een website te bezoeken hebben we dus een domeinnaam nodig. Deze kun je aanvragen en registreren bij een hosting provider. Hier regel je meteen een hostingpakket. Afhankelijk van wat voor een soort website je gaat maken heeft je hostingpakket meer of minder nodig. Een CMS heeft altijd een database nodig en tevens ondersteuning van de programmeertaal PHP.

Hosting

Voor het maken van een eigen WordPress-website heb je dus naast een domeinnaam ook een webhosting-pakket nodig.

Essentieel om een WordPress website te laten werken is minimaal het volgende nodig:

  • programmeertaal PHP (versie 5.2.4 of hoger)
  • 1 MySQL database (versie 5.0 of hoger)

Daarnaast zijn er hostingproviders die speciale voor WordPress geoptimaliseerde pakket aanbieden. Voor gebruik tijdens de WordPress cursus is een hostingpakket aangemaakt.

WordPress.com en WordPress.org

Voor makers van een WordPress website die helemaal geen kosten aan hosting willen besteden, kunnen gebruikmaken van WordPress.com. Hier kun je eenvoudig, kosteloos en snel een eenvoudige blog starten. Je domeinnaam is dan een subdomein van wordpress.com. Denk hierbij aan mijncursus.wordpress.com. Er zijn wel een aantal beperkingen. Zo zijn er geen eigen templates en plugins mogelijk en heb je maar een beperkte hoeveelheid ruimte om afbeeldingen en dergelijke te plaatsen. In deze WordPress cursus zullen we geen verder geen aandacht besteden aan deze mogelijkheid. Wel kan het geleerde worden toegepast op een WordPress.com website.

WordPress.org is de website waar naast handleidingen, veel informatie, thema’s en plugins ook de bronbestanden van WordPress gevonden kunnen worden.  WordPress.org is dan ook vaak het startpunt van de meeste WordPress installaties, dus ook voor onze WordPress cursus.

Omdat WordPress erg populair is, ontstaat er ook een grote community die zich bezig houdt met de verdere ontwikkeling van de software zelf en de plugins die binnen WordPress gebruikt kunnen worden. Deze plugins zijn echter niet allemaal gratis.

Lees verder op Voorbereiding installatie WordPress