07 feb

Backend

Schermafdruk 2015-02-07 16.48.13De backend (of te wel achterkant) van de website is het gedeelte waar je als webmaster of andere gebruiker de inhoud en vormgeving van de website kan aanpassen. De backend geeft toegang tot het content management systeem. Voor een WordPress website is het rechtstreekse adres voor de backend: www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin.

18 jan

CMS

Om vervaardiging en onderhoud van websites eenvoudiger te maken zijn programma’s (of systemen) ontwikkeld waarbij de gebruiker geen of weinig kennis nodig heeft van scripts en codes. Zo’n systeem wordt content management systeem genoemd of te wel CMS. WordPress is zo’n Content management systeem. WordPress is tevens een opensource CMS dat gratis verkrijgbaar is. Andere gratis opensource systemen zijn bijvoorbeeld Drupal en Joomla.

imageDe functionaliteit van een CMS is dat gegevens zonder lay-out (als platte tekst) kan worden ingevoerd, terwijl de inhoud wordt gepresenteerd aan bezoekers met een lay-out door toepassing van templates. Een Content management systeem is vooral van belang voor websites waarvan de inhoud regelmatig aanpassing behoeft.

Een CMS wordt gekenmerkt doordat de inhoud, vormgeving en code van een webpagina van elkaar worden gescheiden.

20 jan

Database

Een database, gegevensbank of databank is een digitaal opgeslagen archief, ingericht met het oog op flexibele raadpleging en gebruik. Databases spelen een belangrijke rol voor het archiveren en actueel houden van gegevens. (Uit: Wikipedia)

WordPress maakt gebruik van een database voor het opslaan van gegevens. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een database van het type MySQL. Voorafgaand aan de installatie van WordPress moet dan ook een database worden aangemaakt bij het hostingpakket.

31 jan

Domeinnaam

Een domeinnaam is een uniek internetadres. Zoals www.mijnwordpresscursus.nl.  Een domeinnaam wordt meestal gekoppeld aan een hostingpakket ook wel webhosting genoemd. Beide zijn verkrijgbaar bij een internet hosting provider.

Een domeinnaam kan verschillende extensies hebben. Denk hierbij aan .com, .nl en .eu. De lijst met mogelijke extensies is de laatste jaren flink uitgebreid. voor een overzicht kun je kijken op de volgende websitehttp://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Internet_top-level_domains

 

07 feb

Frontend

Schermafdruk 2015-02-07 16.40.56De frontend (of te wel de voorkant) van een website is dat wat te voorschijn komt wanneer je de domeinnaam in de browser opgeeft. Dit is wat alle bezoekers van de website te zien krijgen.

19 jan

FTP

File Transfer Protocol (FTP) is een protocol dat uitwisseling van bestanden tussen computers vergemakkelijkt. Het standaardiseert een aantal handelingen die tussen besturingssystemen vaak verschillen.

Een FTP-client (zoals FileZilla) start een verbinding met een FTP-server en maakt het eenvoudig om bestanden uit te wisselen. Een FTP-client is nodig om de installatiebestanden van WordPress te kopiëren naar de lokatie op de webserver.

18 jan

Hosting Provider

imageEen (Internet) Hosting Provider of een IHP is een ISP die diensten levert voor het toegankelijk maken van een internet domeinnaam en webhosting (het maken van een eigen website). Bij een IHP kan je onafhankelijk van je toegang tot het internet een domeinnaam registreren en ruimte voor een website huren. Dit gaat vaak in abonnementsvorm.

Bij de keuze voor de hosting provider spelen een aantal factoren een belangrijke rol.

  • Kosten. Wat wordt jaarlijks inrekening gebracht.
  • Service. Bereikbaarheid van de helpdesk en de snelheid waarmee vragen beantwoord worden.
  • Dienstverlening. Hoeveel taken uithanden worden genomen.
  • Uptime. De tijd dat de server online is. Een percentage van 100% is ideaal, maar onmogelijk omdat er ook onderhoud aan een server moet worden gepleegd. een percentage van 99.7 % is daarom ook uitstekend.
  • Software. Webservers maken gebruik van software. Denk hierbij aan de software voor de server zelf (meestal UNIX of Windows), maar ook de software om uw website te laten draaien (Apache, MySQL en PHP). Belangrijk is dat deze software altijd up-to-date is. Controleer dit vooraf!
  • ….

Ieder moet voor zich een afweging maken wat voor hem of haar het beste is en het zwaarste weegt.

18 jan

HTML

HTML of te wel HyperText Markup Language is de taal waarmee een browser een website toont. HTML bestaat uit platte tekst waarin met markeringstekens (tags) is aangegeven hoe de tekst moet worden geïnterpreteerd door een webbrowser.

In de loop der jaren is het aantal verschillende tags dat in HTML wordt gebruikt, enorm uitgebreid. Om interpretatieproblemen te voorkomen heeft het World Wide Web Consortium (W3C) aanbevelingen opgesteld over welke tags geldig zijn en hoe ze moeten worden geïnterpreteerd.

Een handige website met een uitgebreid overzicht van alle HTML-tags is HTML handleiding van Hans de Jong.

19 jan

Internet

Het internet is niets anders dan een groot netwerk van deze webservers en andere computers. Met andere woorden het  internet is een netwerk van computernetwerken.

In het dagelijkse spraakgebruik wordt met internet vaak het World Wide Web bedoeld, maar dat is slechts een van de vele diensten die kunnen worden gebruikt via het internet. Andere bekende diensten zijn e-mail en FTP. (Uit: Wikipedia)

18 jan

Internet Access Provider

Een (Internet) Access Provider of IAP is een bedrijf die faciliteiten biedt om een vaste computer of een mobiel apparaat verbinding te laten maken met het Internet. Dit kan op verschillende manieren: bijvoorbeeld via inbellen, ADSL, kabelinternet, glasvezel of via UMTS of wifi.

Soms verzorgen de IAP ook andere diensten zoals telefonie of radio en televisie. Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn XS4ALL, Ziggo en UPS.

18 jan

Internet Service Provider

Een internet(service)provider (ISP) of internetaanbieder is een bedrijf dat diensten levert op of via het internet. Dit kan zowel de verbinding van een gebruiker aan het internet zijn, alsook diensten die de gebruiker via het internet kan gebruiken. De verschillende diensten die een internetprovider aanbiedt zijn:

20 jan

MySQL

MySQL is een opensource-managementsysteem voor relationele databases (RDBMS). SQL is de taal die wordt gebruikt om een database van dit systeem op te bouwen, te bevragen en te onderhouden. MySQL werd allereerst vooral gebruikt voor internettoepassingen zoals fora en gastenboeken, meestal in combinatie met PHP. MySQL vormt de basis van vele internettoepassingen en standalone software. (Uit: Wikipedia)

18 jan

Open source

Open source programma is software waarvan de broncode is gepubliceerd en vrij beschikbaar is voor het publiek, waardoor iedereen het vrij kan kopiëren, aanpassen en verspreiden zonder kosten aan auteursrechten en toeslagen. De ontwikkeling van open broncode gebeurt door gemeenschappelijke samenwerking van zowel individuele programmeurs als grote bedrijven. (Wikipedia)

WordPress is een voorbeeld van een open source CMS.

19 jan

PHP

PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) is een scripttaal, die bedoeld is om op een webserver dynamische webpagina’s te creëren.

Aanvankelijk stonden de letters PHP voor Personal Home Page (de volledige naam was Personal Home Page/Forms Interpreter, PHP/FI). Sinds PHP 3.0 is de betekenis een recursief acroniem geworden: PHP: Hypertext Preprocessor. Deze naam geeft aan waar de taal meestal voor gebruikt wordt: informatie verwerken tot HTML.  (Uit: Wikipedia)

07 feb

Pingback

Een pingback is een manier van teruglinken (linkback). Pingback wordt gebruikt door schrijvers op het web die geattendeerd willen worden wanneer iemand linkt naar hun document. (uit wikipedia)

WordPress heeft een automatische pingback waardoor alle links worden gepingd.

02 mrt

Plugins

Een plugin bestaat uit een aantal bestanden die een nieuwe functionaliteit toevoegen aan je WordPress website. Deze bestanden kunnen in direct via de backend geïnstalleerd worden. Er zijn zowel gratis als betaalde plugins.

17 feb

Responsive

Fruitful-WordPress-ThemeResponsive is een manier van ontwerpen van een website waarbij wordt gestreefd naar een optimale webervaring voor een breed scala aan apparaten (van desktop computerschermen tot mobiele telefoons). Het ontwerp van een responsive website verandert en schaalt mee met de afmetingen van een scherm, zonder in te leveren op leesbaarheid van tekst of bruikbaarheid van de gebruikersinterface.

15 mrt

Schermresolutie

Schermresolutie is een term die wordt gebruikt om het aantal gebruikte pixels op bijvoorbeeld een beeldscherm te beschrijven. Hoe hoger dat aantal, hoe hoger de maximale resolutie van het scherm.

Veelvoorkomende beeldschermresoluties zijn 1024×768, 1280×1024, 1366×768, 1400×1050, 1680×1050 en 1920×1080 pixels. In principe geldt: hoe hoger de resolutie die het scherm aankan, hoe hoger de kwaliteit van het beeldscherm en de getoonde beelden. Hierbij moet wel worden aangetekend dat ook de verversingsfrequentie van het beeld sterk bijdraagt aan de waargenomen kwaliteit: een lage frequentie geeft een onrustig beeld dat bij lang ernaar kijken de ogen sneller vermoeit. Bij een hoge resolutie worden de details in het beeld kleiner, tekst kan hierdoor scherper worden wat resulteert in makkelijker leesbare tekst. In 2012-2013 kwam een nieuwe resolutie uit, 4K, genaamd ultra high definition. (Uit: Wikipedia)

14 feb

Sidebar

Een sidebar is een kolom die op iedere soortgelijke pagina terug komt. Een sidebar kan rechts of links van de inhoud staan, maar ook aan beide zijden of een dubbele links of rechts. de positie en grote van de sidebar wordt bepaald door het thema dat wordt gebruikt. De sidebar wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het plaatsen van widgets.

07 feb

Trackback

Trackback is een systeem om vanuit weblog A een signaal te sturen naar weblog B. Op die manier weten lezers van weblog B dat er op weblog A een mogelijk interessant bericht staat. Trackback is dus een manier van reageren op een posting op een andere weblog, anders dan via de reguliere reactiepanelen. Het signaal dat weblog A naar weblog B stuurt, wordt ook wel een Trackback-ping genoemd. (uit Wikipedia)

13 nov

URL

Een Uniform Resource Locator (afgekort URL) is de unieke naam die naar verwijst naar de locatie van een webpagina op internet wordt aangegeven of een e-mailadres.

De URL wordt getypt in de adresbalk van de browser. Niet te verwarren met de zoekbalk van een zoekmachine.

31 jan

Webhosting

webhosting

Rotterdam, Weena 505

Om een website online (op het internet) te krijgen moeten de bestanden van je website ergens worden opgeslagen (gehost). Dit noemen we webhosting en gebeurt met een hostingpakket bij een hosting provider.

07 jan

Website

Een website is een verzameling samenhangende webpagina’s met inhoud die wordt aangeboden via het internet. De pagina’s worden verzonden via een webserver waar de pagina’s zijn opgeslagen of te wel gehost. Deze webserver wordt beheerd door een internet service provider (ISP) of internet hosting provider (IHP).

14 feb

Widgets

Widgets zijn kleine onderdelen die je kunt toevoegen aan een sidebar (linker of rechter kolom) in de WordPress opmaak. Deze widgets geven extra functionaliteit aan een betreffende pagina.  Voorbeelden  van widgets zijn: tekst, opsomming gebruikte categorieën, opsomming gebruikte tags, zoeken en links.

18 jan

WordPress

wordpress_logoWordPress is een opensource CMS, die onder de voorwaarden van de GNU General Public Licence (GPL) wordt vrij gegeven. WordPress wordt door een grote groep ontwikkelaars ondersteund. Ook worden er veel themes en plugins ontwikkeld voor WordPress. Deze zijn niet altijd opensource en kosteloos beschikbaar.

WordPress maakt gebruik van de programmeertaal PHP. Alle content wordt opgeslagen in een MySQL-database. Per WordPress-installatie is één weblog te beheren. WordPress is een content management systeem (CMS) waardoor de gebruiker op een relatief eenvoudige wijze de inhoud (content) kan wijzigen en/of aanvullen zonder dat daar technische kennis voor vereist is. (Uit: Wikipedia)