02 mrt

Vijf basis plugins

Via de de Plugins-pagina zijn vele plugins te verkrijgen. Sommige gratis, andere tegen een commercieel tarief.  Voor bijna elke functionaliteit zijn meerdere plugins te vinden. Welke plugin je gebruikt is sterk afhankelijk van je persoonlijke wensen en behoeften. Zelf heb ik een een top vijf plugins die ik voor iedere website installeer.

  1. Akismet (komt mee met WordPress)
  2. Akeeba / Duplicator
  3. Contact Form 7
  4. WordPress SEO (by Yoast)
  5. Google Analytics (by Yoast)

1. Akismet

imagesAkismet is een plugin die met de installatie van WordPress wordt meegegeven. Deze moet alleen geactiveerd worden met een API-sleutel. Deze kunnen we aanvragen op de website van Akismet.

De Akismet plugin is zeer nuttig omdat deze op grondige wijze misbruik van de reactie mogelijkheid voorkomt. Als een soort spamfilter blokkeert het kwaadwillende reacties en kan zelf voorkomen dat ze in je ‘Reacties-overzicht’ verschijnen.

Bij het activeren van de plugin worden we doorverwezen naar de website van Akismet voor het verkrijgen van de API-sleutel. Na registratie kunnen we kiezen voor verschillende soorten abonnementen. Van een gratis persoonlijk abonnement tot een Enterprise versie.

2. Akeeba / Duplicator

media_1397047375417Wanneer we aan de slag gaan met de backend van onze WordPress website is het verstandig om een back-up te maken, zodat we ten alle tijden terug kunnen naar onze uitgangssituatie op het moment dat het verkeerd gaat.

Er wordt een groot scala aan plugins aangeboden, meestal commerciële. Een goede plugin die zijn diensten al heeft bewezen als Joomla component is Akeeba Back-up. Helaas wordt deze niet gratis aangeboden voor WordPress. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven beschikbaar, zoals Duplicator. Let wel, een back-up die niet getest is, is net zo waardevol als geen back-up!

3. Contact Form 7

Schermafdruk 2015-03-01 12.09.17Elke website eigenaar wil graag dat een bezoeker met hem in contact treedt voor het stellen van vragen of het maken van een afspraak. Een goede manier is natuurlijk het vermelden van een telefoonnummer, maar daarnaast is een contactformulier onontbeerlijk. Contact Form 7 is een simpele en makkelijk te integreren contactformulier.

4. WordPress SEO

wpsea-2SEO staat voor Search Engine Optimalisation, zoekmachine optimalisatie. Gevonden willen worden door een zoekmachine is bijna een vanzelfsprekendheid. Om je website, en met name de inhoud, zo goed mogelijk geschikt te maken voor zoekmachines heeft Yoast een plugin ontwikkeld die je daarbij helpt. De plugin geeft bij het berichten en artikel scherm een aantal gereedschappen om de inhoud van dat artikel verder te optimaliseren.

5. Google Analytics

yoast-google-analytics-instellingenOm vervolgens te meten hoeveel je website wordt bezocht kunnen  we deze plugin in installeren. We hebben hiervoor wel een Google account nodig en moeten onze website aanmelden voor Google Analytics voor een unieke UA code.