16 mrt

Media toevoegen

appleBinnen WordPress is het mogelijk om naast de tekst allerlei media toe te voegen aan een artikel (bericht of pagina). Dit kunnen verschillende typen bestanden zijn zoals een afbeelding, video of muziek en ook PowerPoint presentaties en PDF’s of Word documenten.

Een media bestand kan eerst in de media bibliotheek worden geladen om vervolgens in een bestaand of nieuw artikel te worden geplaatst. Het is ook mogelijk om tijdens het schrijven een bestand toe te voegen door het via de Media toevoegen knop in het artikelen te uploaden in de media bibliotheek en dan te plaatsen.

Albeeldingen

Bij het toevoegen van een afbeelding is het belangrijk om met een aantal aspecten rekening te houden. Hoe wel het mogelijk is om hele grote bestanden van zeer hoge resoluties in de media bibliotheek op te nemen, moet je er rekening mee houden dat dergelijke bestanden voor de bezoeker ook een lange laadtijd van de webpagina met zich meenemen.  Het is handig om te weten wat de maximale resolutie van een beeldscherm is. Dus het is raadzaam de afbeelding sowieso altijd terug te brengen naar deze resolutie. de resolutie is de horizontale en verticale pixelafmeting. Het meest gangbare momenteel is een afmeting van 1680×1050 pixels voor een volledige beeldscherm afbeelding.

Bij de instellingen (Instellingen – Media) hebben we aangegeven tot welke afmetingen we de afbeeldingen moeten terugbrengen bij verschillende groottes.

Het is dus goed om een afbeelding niet groter te uploaden dan de maximale afmeting die wordt gebruikt in je website. Naast de afmeting in pixels is ook de kwaliteit of het oplossend vermogen van de afbeelding van belang. Printers hebben vaak een oplossen vermogen van 300 dpi of hoger. De meeste computerschermen hebben echter een resolutie van 72 dpi. Dus het terugbrengen van wat genoemd wordt het oplossend vermogen van de afbeelding naar een lagere resolutie helpt de omvang van de afbeelding te verkleinen.

Nu staan de ontwikkelingen met betrekking tot beeldschermen niet stil. De recente nog experimentele 4K beeldschermen, ook wel Ultra High Definition genoemd, bieden met een resolutie van  3840 x 2160 (4K) pixels en 8K is al in de maak.

Video’s