02 mrt

Het maken van berichten deel 1

Tijdens de verkenning van onze WordPress backend zijn we het kopje ‘Berichten’ al tegen gekomen. In dit artikel geven we uitleg over de meeste aspecten die komen kijken bij het maken van een bericht.

Wanneer we klikken op nieuw bericht verschijnt een leeg berichten venster. Het eerste wat we voor doen is in de rechter bovenhoek op het knopje ‘Scherminstellingen’ drukken.  Er verschijnen een aantal opties die de weergave van ons venster beïnvloeden.

berichten

 

Op het scherm tonen

Post settings: Met deze optie verschijnt onder in het berichten venster de mogelijkheid om te kiezen tussen de verschillende berichten indelingen. Zonder sidebars, met een sidebar links of een sidebar rechts. Deze optie is tevens afhankelijk van het gekozen thema.

Samenvatting: Met deze optie kun je een handgeschreven samenvatting maken van je artikel. In sommige thema’s worden deze gebruikt bij een blogweergave.

Trackbacks

Extra velden

Reacties: Met deze optie maak je de mogelijkheid om reacties aan en uit te zetten zichtbaar. Sommige thema’s geven twee ‘Reacties-knoppen’. Bij de tweede heb je de mogelijkheid om zelf een reactie toe te voegen aan je bericht.

Slug:  Een slug is een vereenvoudigde naam die aan het bericht wordt gegeven met als doel de vindbaarheid te vergroten. Met deze optie maak je de mogelijkheid zichtbaar om handmatig een slug te noteren voor je bericht.

Auteur: Met deze optie verschijnt de mogelijkheid om te kiezen voor een andere auteur. Deze auteur moet dan wel zijn geregistreerd als gebruiker.

WordPress SEO van Yoast: Met deze optie kunnen we het venster van deze plugin aan en uit zetten.

WordPress SEO is een krachtige plugin die ons helpt bij het optimaliseren van onze content voor zoekmachines. Aan de hand van een opgegeven zoekwoord controleert WordPress SEO de pagina URL, het gebruik van het zoekwoord in de tekst en bijvoorbeeld de alt teksten van afbeeldingen. Stap voor stap kunnen we onze pagina’s en berichten optimaliseren voor Google en andere zoekmachines. Dit vergroot de vindbaar van deze berichten en pagina’s en dus de vindbaarheid van onze website.

Berichttype

Categorieën: Met deze optie maken we categorieën schermpje op de pagina zichtbaar of niet. Categorieën gebruiken we om onze berichten in te delen in verschillende categorieën zodat de bezoeker ze makkelijker kan terug vinden of alleen kan selecteren. We kunnen zelf categorieën aanmaken. Standaard is er één aangemaakt (geen categorie). Het is handig om deze meteen te wijzigen in bijvoorbeeld ‘Algemeen’.

Tags: Met deze optie maken we tags schermpje op de pagina zichtbaar of niet. Tags gebruiken we om onze berichten trefwoorden mee te geven. Met deze trefwoorden kunnen berichten beter gevonden worden en worden de berichten ook aantrekkelijk voor zoekmachines. We kunnen zelf tags aanmaken.

Uitgelichte afbeelding: Met deze optie verschijnt of verdwijnt de mogelijkheid om een afbeelding te selecteren die in sommige thema’s gebruikt wordt bij de blog weergave.

Schermweergave

Aantal kolommen: In de schermweergave kunnen we kiezen voor één of twee kolommen. Afhankelijk van de grote van het beeldscherm kunnen we hier een eigen keuze in maken.

Afleidingsvrije-modus activeren: Bij het activeren van deze optie verschijnt er in de rechter bovenhoek van ons tekstverwerkingen scherm een kruis. Wanneer we hierop klikken worden alle overtollige schermelementen weggehaald.

Wanneer we alle scherminstellingen naar eigen idee hebben aan of uit gezet kunnen we dit scherminstellingen weer inklappen.