08 mrt

Het maken van berichten deel 2

In deel één van ‘Het maken van berichten’ hebben we het gehad over de mogelijke scherminstellingen. En passant hebben we de verschillende onderdelen besproken. In dit tweede deel richten we ons op het tekstverwerkingsscherm.

berichtenVoor het schrijven van de tekst van een bericht of pagina hebben we een aantal basis gereedschappen ter beschikking. De symbolen hebben een soortgelijke overeenkomst als andere tekstverwerkers. Een belangrijke toevoeging is de mogelijkheid om een link toe te voegen (het complete schakeltje) of te verwijderen (het gebroken schakeltje).

Een derde toevoeging is de mogelijkheid om een “read more” (lees meer …) in de tekst te plaatsen. Hierdoor wordt het bericht in de blogweergave afgebroken op die plaatst en alleen wanneer men klikt op het artikel (titel of read more link) krijgt men het gehele artikel te zien.

Op de bovenste rij symbolen is het laatste symbool een soort schakelaar naar meer opties. Voor een korte uitleg wat de symbolen doen kun je er langzaam met je muis overheen gaan. Je krijgt dan een zo genaamde tool tip. Een korte uitleg van de functie van de knop.

Een handige optie is de mogelijkheid om te kiezen tussen WYSIWYG en Tekst. WYSIWYG staat voor What You See Is What You Get, of te wel zoals het getoond wordt ziet het er ook uit op je website. Het Tekst tabblad geeft de mogelijkheid om de HTML codes te bekijken van dezelfde inhoud.

Om de leesbaarheid te verhogen en de waardering van zoekmachines te verbeteren is het goed om een tekst in te delen in hoofdstukjes met koppen. Door koppen een opmaakcode mee te geven wordt zowel de leesbaarheid als de vindbaarheid vergroot. Dit kun je doen middels het uit-klap-menu Alinea. Hiermee wordt een opmaakcode zoals <H1> mee gegeven aan Koptekst 1 (Om dit te zien kijk je in de Tekst weergave). Alinea staat hier voor gewone platte tekst.

In de gereedschappenbalk die we gebruiken met de cursus is nog een derde rij symbolen te zien. Deze zijn het resultaat van de Fruitful Shortcodes plugin. Op de website http://plugins.fruitfulcode.com/shortcodes/ is uitleg en gebruik van deze gereedschappen te vinden.

Een nieuwe optie in de laatste versies van WordPress is de Afleidingsvrije-modus. Deze knop in de rechterbovenhoek van het tekstverwerkingsscherm haalt alle overtollige beeldinformatie weg tijdens het schrijven van een artikel.