16 mrt

Media toevoegen

appleBinnen WordPress is het mogelijk om naast de tekst allerlei media toe te voegen aan een artikel (bericht of pagina). Dit kunnen verschillende typen bestanden zijn zoals een afbeelding, video of muziek en ook PowerPoint presentaties en PDF’s of Word documenten.

Een media bestand kan eerst in de media bibliotheek worden geladen om vervolgens in een bestaand of nieuw artikel te worden geplaatst. Het is ook mogelijk om tijdens het schrijven een bestand toe te voegen door het via de Media toevoegen knop in het artikelen te uploaden in de media bibliotheek en dan te plaatsen.

Lees verder

11 mrt

Voeg Widgets toe aan je website.

Naast de standaard ‘content’ van berichten en pagina’s is het ook mogelijk om een onderdeel in een sidebar van de website te plaatsen. Deze onderdelen worden binnen WordPress widgets genoemd. Een widget kun je plaatsen in de linker of rechter sidebar. Standaard zijn een aantal widgets met de installatie van WordPress meegekomen. Het is ook mogelijk om specifieke widgets te installeren via de WordPress plugin directory.

widgets

Lees verder

09 mrt

Menu’s: navigatie op je website

Om binnen een website van de ene naar de andere pagina te gaan kunnen we een menu gebruiken. Niet elk thema biedt ondersteuning voor een menu, maar de meeste gelukkig wel. Vaak is het zelfs mogelijk meerdere menu’s binnen één webpagina te hebben. Standaard is er vaak een menu aanwezig, maar wij willen dit liever naar onze hand zetten.

menu's

Om een Menu aan te maken of het bestaande Menu te bewerken gaat men naar Weergave – Menu’s in de backend van onze website. Standaard heeft WordPress al een menu voor ons gegenereerd. In vele gevallen worden nieuwe pagina’s automatisch aan het menu toegevoegd. In dit artikel proberen we  hier wat meer controle over te krijgen.

Lees verder

08 mrt

Het maken van een pagina

Hebben we in het voorafgaande beschreven hoe je een bericht maakt. Voor pagina’s geld het zelfde. Ook hier hebben we de verschillende Scherminstellingen en maken we gebruik van de gereedschappen in het tekstverwerkingsscherm. Er is echter een groot verschil tussen bericht en pagina. Het verschil zit hem in de presentatie. Berichten worden automatisch getoond op de blog- of berichtenpagina en noemen we dynamisch van aard.

WordPress-paginas-alle-paginas-en-snel-bewerken-Handleiding-Wordpress-door-Compass-Creations-webdesign-Gouda

 

Een pagina is meer statisch (wordt ook vaak gebruikt voor informatie die minder aan  verandering onderhevig is) en moet worden bereikt via een link of menuknop. Wanneer we dit onderscheidt helder hebben kunnen we doelgericht onze informatie aan de bezoekers van de website presenteren.

Om een pagina te maken gaan we naar het overzicht Pagina’s in de backend en klikken op Nieuwe pagina bovenaan in het scherm of een bestaande pagina in de lijst om deze te bewerken.

08 mrt

Het maken van berichten deel 2

In deel één van ‘Het maken van berichten’ hebben we het gehad over de mogelijke scherminstellingen. En passant hebben we de verschillende onderdelen besproken. In dit tweede deel richten we ons op het tekstverwerkingsscherm.

berichtenVoor het schrijven van de tekst van een bericht of pagina hebben we een aantal basis gereedschappen ter beschikking. De symbolen hebben een soortgelijke overeenkomst als andere tekstverwerkers. Een belangrijke toevoeging is de mogelijkheid om een link toe te voegen (het complete schakeltje) of te verwijderen (het gebroken schakeltje).

Een derde toevoeging is de mogelijkheid om een “read more” (lees meer …) in de tekst te plaatsen. Hierdoor wordt het bericht in de blogweergave afgebroken op die plaatst en alleen wanneer men klikt op het artikel (titel of read more link) krijgt men het gehele artikel te zien.

Lees verder

02 mrt

Het maken van berichten deel 1

Tijdens de verkenning van onze WordPress backend zijn we het kopje ‘Berichten’ al tegen gekomen. In dit artikel geven we uitleg over de meeste aspecten die komen kijken bij het maken van een bericht.

Wanneer we klikken op nieuw bericht verschijnt een leeg berichten venster. Het eerste wat we voor doen is in de rechter bovenhoek op het knopje ‘Scherminstellingen’ drukken.  Er verschijnen een aantal opties die de weergave van ons venster beïnvloeden.

berichten

 

Lees verder

02 mrt

Vijf basis plugins

Via de de Plugins-pagina zijn vele plugins te verkrijgen. Sommige gratis, andere tegen een commercieel tarief.  Voor bijna elke functionaliteit zijn meerdere plugins te vinden. Welke plugin je gebruikt is sterk afhankelijk van je persoonlijke wensen en behoeften. Zelf heb ik een een top vijf plugins die ik voor iedere website installeer.

  1. Akismet (komt mee met WordPress)
  2. Akeeba / Duplicator
  3. Contact Form 7
  4. WordPress SEO (by Yoast)
  5. Google Analytics (by Yoast)

Lees verder

02 mrt

Plugins installeren

Voordat een plugin kan worden geactiveerd en gebruikt moet deze eerst worden geinstalleerd. De meest directe en veel gebruikte methode is via de backend van WordPress.  Staat de plugin in de WordPress.org plugin directory (voor de meeste gratis plugins) dan kun je via de zoekfunctie op zoek gaan naar de juiste plugin.

Kies voor Plugins, Nieuwe plugin en type in het zoekvenster aan de rechterkant de naam of functie van de gewenste plugin. Deze is dan direct te installeren via de Nu installeren knop.

Bij Plugins, Nieuwe plugin heb je ook een mogelijkheid voor het uploaden van een plugin. Naast de paginatitel Plugins toevoegen heb je de knop Plugin uploaden. Deze optie wordt meestal gebruikt bij commerciële plugins die lokaal zijn opgeslagen. Dit moet dan wil in zip-formaat zijn. klik op de knop Plugin uploaden, Bestand kiezen en selecteer het zip-bestand.

Alle geïnstalleerde plugins moeten na installatie eerst nog geactiveerd worden voor dat ze gebruikt kunnen worden.

17 feb

Aanpassing van het Thema

WordPress geeft in de meest recente versie drie thema’s mee. Standaard wordt Twenty Fifteen geactiveerd. Dit zeer eenvoudige thema vraagt om aanpassing of vervanging.

Fruitful WordPress themaDoor de populariteit van WordPress is er ook sprake van een groeiende community die vrijblijvend of op commerciële basis een bijdrage levert aan de verdere ontwikkeling van WordPress en haar componenten. Zo zijn er ook een enorme hoeveelheid thema’s voor WordPress te vinden die het uiterlijk van je website bepalen. Een aantal van die thema’s zijn gratis beschikbaar. Wij gaan met de cursus gebruikmaken van het thema Fruitful. Meer informatie over dit thema kun je vinden op http://themes.fruitfulcode.com/fruitful/  Lees verder

16 feb

Een eerste verkenning…

Nu de installatie is afgerond gaan we beginnen met onze eigen website. Hier volgt een eerste verkenning.

Frontend

voorbeeld frontendLaten we hiertoe eerste kijken naar de frontend, het bezoekers gedeelte van de website. We zien een nog al sobere presentatie van WordPress met slechts enkele voorbeelden van onderdelen. Links zien we een sidebar met de website titel en een serie widgets. En rechts in het content gedeelte het eerste bericht. Al met al niet echt iets waar we meteen dol enthousiast van raken, of toch wel… Lees verder

09 feb

Installeren WordPress

Nu de voorbereiding (downloaden van WordPress bestanden, PHP-editor en FTP-programma) zijn gedaan kunnen we beginnen met het echte werk, het feitelijke installeren van onze nieuwe website. En dat WordPress een zeer gebruiksvriendelijk content management systeem is zal al blijken uit hoe gemakkelijk het installeren van het CMS gaat.

We gaan op zoek naar de uitgepakte bestanden die we hebben gedownload van www.wordpress.org. Hierbij maakt het niet uit of je kiest voor de Engelse of Nederlandse versie. Lees verder

21 jan

Voorbereiding installatie WordPress

Zoals aangegeven in het vorige artikel zijn er een aantal manier om WordPress te installeren. De mogelijkheid om kosteloos bij WordPress.com snel een eigen blog te maken, waarbij een standaard WordPress installatie voor je klaar gezet wordt, zullen we in deze cursus niet behandelen omdat de mogelijkheden voor het kiezen van een eigen thema’s en dergelijke bij WordPress.com zeer beperkt zijn.

Een groot aantal internet hosting providers bieden de mogelijkheid om een ‘vijfminuten‘ installatie (soms ‘one-button’ installatie genoemd) te laten uitvoeren. Hierbij worden veel instellingen en opties automatisch uitgevoerd. Ook deze manier zullen we niet behandelen.

In de cursus gaan we een WordPress installatie handmatig uitvoeren. Het is iets meer werk, maar zoals je zult merken nog steeds geen ‘rocket sience’ en het geeft je meer controle over je installatie.

Lees verder

20 jan

WordPress cursus voor beginners – inleiding

WordPress cursusWordPress is het meest gebruiksvriendelijke en daardoor waarschijnlijk het meest gebruikte content management systeem dat op dit moment beschikbaar is. Met de WordPress cursus van Volksuniversiteit Het Groene Hart wordt het mogelijk om heel eenvoudig een website te maken en beheren. Tel daarbij op dat WordPress een open source programma is en dat het gratis verkregen kan worden. Het maken van een website komt met deze WordPress cursus voor beginners voor iedereen dichterbij.

Lees verder