17 feb

Aanpassing van het Thema

WordPress geeft in de meest recente versie drie thema’s mee. Standaard wordt Twenty Fifteen geactiveerd. Dit zeer eenvoudige thema vraagt om aanpassing of vervanging.

Fruitful WordPress themaDoor de populariteit van WordPress is er ook sprake van een groeiende community die vrijblijvend of op commerciële basis een bijdrage levert aan de verdere ontwikkeling van WordPress en haar componenten. Zo zijn er ook een enorme hoeveelheid thema’s voor WordPress te vinden die het uiterlijk van je website bepalen. Een aantal van die thema’s zijn gratis beschikbaar. Wij gaan met de cursus gebruikmaken van het thema Fruitful. Meer informatie over dit thema kun je vinden op http://themes.fruitfulcode.com/fruitful/ 

Voor installatie van een nieuw thema gaan we naar weergavethema’s in het linker menu van de backend en kiezen dan bovenaan voor nieuwe toevoegen. In het zoek venster typen we Fruitful in en ons thema komt tevoorschijn. Wanneer je met de muis over het thema gaat verschijnt de knop Installeren. Dit willen we graag. Na het installeren wordt de mogelijkheid genoden om het zojuist geïnstalleerde thema te activeren. Ook dit willen we graag. We hebben zojuist een nieuw thema geïnstalleerd en geactiveerd! Het is in dit stadium altijd mogelijk om weer terug gegaan naar een van de oude thema’s.

Nu zien we in de frontend een compleet aangepaste opmaak van de website zonder dat de inhoud die we eerder hadden toegevoegd is gewijzigd.

Terug in de backend zien we dat het thema bovenaan in het scherm een melding geeft en ons vraag een aantal plugins te installeren en te activeren. Het gaat om de plugin Fruitful Shortcodes (een plugin die in berichten en pagina’s ons extra mogelijkheden geeft) en Maintenance (een plugin die de mogelijkheid creëert om een mooie tijdelijk buitengebruik pagina te maken). Selecteer de aangegeven plugins en kies in met het knopje Acties de mogelijkheid van installeren. Druk daarna op uitvoeren. WordPress installeert en activeert in één handeling voor ons de gevraagde plugins.

Fruitful WordPress themaFruitful is een responsive thema dat ons de mogelijkheid geeft om een groot aantal layout onderdelen van de website aan te passen via de backend. Ga hiervoor naar WeergaveTheme Options.  Hier is een overzicht van alle mogelijkheden die het thema biedt. Van slider tot kleur van achtergrond tot social media.